NJEMAČKA DOGA / GREAT DANE

NJEMAČKA DOGA   impozantan pas znan još kao Apolon među psima ili nježni div,  pas koji plijeni svojim izgledom i karakterom. Razne su legende i priće kako je pasmina nastala, a mi vam prenosimo autorski uradak našeg  člana:

Svi dogoliki psi potjeću s Tibeta, od robusnog i snažnog mološkog psa. Najstarije slike dogolikih pasa datiraju još iz 12st. pr.ne., a nalazimo ih i na reljefnoj ploći Babilonskog hrama gdje vidimo jednog snažnog psa vođenog na ramenu jednog asirskog ratnika.
Aleksandar Veliki je po povratku u Grčku sa puta po Indiji doveo sa sobom dogolike pse koje je tamo dobio na poklon i od tada je na Grčkom tlu utemeljen uzgoj kasnije poznatih i čuvenih ”Grčkih Molosa”.
Kasnije Rimljani prenose te pse iz Grčke na Apeninski poluotok gdje ih upotrebljavaju kao ratničke pse za borbu koji su ih pratili na osvajačkim pohodima i kao pse gladijatore u arenama gdje su se borili protiv isto tako poznatih i toliko hvaljenih borbenih pasa dopremljenih specijalno za to sa Britanskih tla.
Kasnije se uzgoj tih pasa širi pa su s tla Italije preneseni i u zemlje Sjeverne i Zapadne Europe.
U srednjem vijeku uloga dogolikih pasa se znatno mijenja. Sve ih se više koristi za lov (na medvjede, bivole, bizone, divlje svinje, vukove i zvijeri kojih je tada u šumama Europe tada bilo u izobilju).
Kasnije u 19 st. pojavila se u Engleskoj moda sportskog uzgoja pasa koja se ubrzo proširila na ostale zemlje Srednje i Zapadne Europe, pa se pristupilo selekciji i oplemenjivanju pojedinih grupa i pasmina pasa. Među ostalima došlo je i do selekcije dogolikih pasa. Tako su nastale danas standardizirane pasmine.
Njemačka Doga potjeće od velikih Bullenbeissera oplemenjenih Hrtovima. Prije se javljala u više tipova: Danska, Ulmska i Engleska Doga koje su se međusobno razlikovale kako po boji, tako i po veličini.
Danas postoji samo jedna Njemačka Doga , tim imenom je nazvana 1876. g., a 1888. g. osnovan je i prvi klub za Njemačke Doge ”Deutscher Doggen Club” koji je ujedno najstariji osnovani klub u Njemačkoj. (Autor: E. Mikasović)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *